Bruine eieren
Pluimvee
Vlees, eieren, melk
14 oktober 2022

Meer eigewicht in de schaal

Het realiseren van de gewenst eigewichten is een van de grootste uitdagingen in de pluimveehouderij. Met het voer kan hier goed op gestuurd worden. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over.

Bij het realiseren van de gewenste eigewichten gaat het om het juiste samenspel tussen de darmgezondheid en de levergezondheid. De darmen moeten de aangeboden grondstoffen omzetten in opneembare nutriënten in het bloed. Daarna moeten deze nutriënten door een goede werking van de lever worden omgezet in bouwstenen voor het ei. Dit kunnen we realiseren door goed verteerbare grondstoffen aan te bieden die veel lipogene stoffen bevatten in de juiste hoeveelheden.

Goede energiebron

Energiebronnen voor de kip zijn er in de vorm van lipogene stoffen (vet) en glucogene stoffen (zetmeel). Deze stoffen worden in de lever omgezet naar bouwstenen voor het ei. Het omzetten van lipogene stoffen gaat makkelijker dan het omzetten van glucogene stoffen. Wanneer er te veel glucogene stoffen worden aangeboden, kan dat de levergezondheid verstoren. Door veel lipogene stoffen aan te bieden blijft de lever optimaal functioneren. In combinatie met het toevoegen van specifieke grondstoffen die de lever ondersteunen wordt een optimale levergezondheid gerealiseerd.

Voldoende bouwstenen

Voor een sterkere stijging van het eigewicht is het noodzakelijk om niet alleen specifieke aminozuren, maar ruim voldoende van alle aminozuren aan te bieden en ook het ruweiwit-gehalte te verhogen. Naast voldoende eiwit is voldoende linolzuur belangrijk voor het eigewicht.

Voeropname stimuleren

De opname van voldoende bouwstenen door de kip begint bij een goede voeropname. Onze Start 30-voeders zijn hier speciaal voor samengesteld. De jonge hennen nemen deze voeders graag op, waardoor ze snel op een goede voeropname zitten. Met onze selectie van goed verteerbare bouwstenen realiseren uw hennen al gauw een goed eigewicht dat voldoende doorgroeit naar het gewenste eigewicht.

Andere factoren van invloed op het eigewicht

Naast het voer zijn er andere factoren van invloed op het eigewicht. Denk hierbij aan raskeuze. Zo is er van veel rassen een classic-variant die zwaardere eigewichten kan realiseren en een lite-variant die meer gefokt is voor het leggen van veel eieren. Ook het gewicht van de geleverde opfokhennen is van belang voor de ontwikkeling van het eigewicht: zwaardere hennen produceren een zwaarder ei (het lichaamsgewicht op 12 weken zegt hier al veel over). Ten slotte is het moment van in productie komen van belang: vroeg in productie komen geeft meer ronde en lichtere eieren dan wanneer de hennen een week later in productie komen.

Meer informatie?

Onze specialisten pluimvee

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten pluimvee het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerefficiëntie en voersystemen.

Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Foto Jan-Willem van Os
Foto Jan-Willem van Os
Contact met
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Foto Hans Ebbers
Foto Hans Ebbers
Contact met
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Onze specialisten
Henno