Bruine scharrelhennen
Biologisch pluimvee
Stal
27 juni 2022

Ontwormen biologische pluimveebedrijven

Sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe bio-verordening voor de biologische houderij. Hierin is onder andere de wachttijd voor medicijnen en antibiotica aangepast. Voor de biologische legpluimveehouderij speelt dit vooral bij de inzet van wormenmiddelen.

De wachttijd wordt het aantal dagen wachttijd dat geldt voor het medicijn plus 48 uur. Tijdens de periode van inzet mogen de producten (zoals eieren) niet afgezet worden als biologisch. Bij de inzet van Flubendazol met een wachttijd van 0 dagen voor eieren geldt het volgende: 7 dagen inzet medicijn + 2 dagen (48 uur) = totaal 9 dagen dat het product niet afgezet mag worden als biologisch.


Welke wormen zien we vooral?

Bij wormonderzoek bij pluimvee zien we de laatste jaren voornamelijk de grote en kleine spoelworm, de haarworm en een klein aantal gevallen lintworm.


Wat is de wormdruk op jouw bedrijf?

Om de aanpak te bepalen voor de wormenbestrijding, moet je eerst weten wat de wormdruk is. Dit kan via sectie of via een mestmonster. Het nadeel van sectie is dat het hele koppel beoordeeld wordt op basis van een paar dieren. Bovendien is de haarworm lastig waar te nemen. Bij een mestmonster is het volgen van het juiste protocol een aandachtspunt. De lintworm is niet waar te nemen via een mestmonster. Bij het mestmonster wordt de wormdruk op basis van het aantal eieren per gram mest (EPG) aangegeven. Let bij een mestmonster op de prepatente periode. Dit is de periode tussen de infectie van de gastheer en de uitscheiding van wormeieren door de gastheer.

Soort Prepatente periode (dagen)
Groet spoelworm 28-42
Kleine spoelworm 20-30
Haarworm 20-28
Lintworm 21

 

Regelmatig monitoren

Voor een goede aanpak is vaak monitoren een must. Het advies is om tot 30 weken elke 2 à 3 weken een mestmonster te nemen en vanaf 30 weken elke 4 weken. In de periode tot 30 weken kan het mestmonster ook gebruikt worden om de coccidiosedruk te bepalen.


Wanneer moet ik gaan behandelen?

Toen er geen wachttijd voor ontwormen was, werd er geadviseerd om te behandelen bij een wormdruk van >200 EPG van de spoelwom, >50 EPG van de haarworm en bij aanwezigheid van de lintworm. Door de hoge kosten wordt het ontwormen vaak uitgesteld. De technische resultaten en de gezondheid van de hen moeten dan wel extra in de gaten worden gehouden. Om de behandeling uit te stellen kunnen er ook fytogene producten ingezet worden. Deze producten bevatten actieve stoffen uit planten waar geen wachttijd voor geldt. Deze producten verminderen de wormdruk door ondersteuning van de darmgezondheid en het beschadigen van de wormen en hun voortplantingsorganen. In de praktijk zien we dat met inzet van de producten de wormdruk  stabiel blijft of zelfs verlaagd kan worden.

Meer informatie?

Onze biologische specialisten legpluimvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Theo Snetselaar
Specialist vleespluimvee
Foto Theo Snetselaar
Foto Theo Snetselaar
Contact met
Theo Snetselaar
Specialist vleespluimvee
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Bert Bout
Specialist pluimvee
Foto Bert Bout
Foto Bert Bout
Contact met
Bert Bout
Specialist pluimvee
Henri Rijkers
Specialist pluimvee
Foto Henri Rijkers
Foto Henri Rijkers
Contact met
Henri Rijkers
Specialist pluimvee
Onze biologisch pluimvee specialisten
Theo