Veel rundveehouders hebben meer VVO’s nodig dan vorig jaar. Uit inventarisaties blijkt dat niet alle melkveehouders zich hiervan bewust zijn. Er zijn drie belangrijke oorzaken voor de hoger verwerkingsplicht:
- Hogere percentages regionale verwerkingsplicht
In 2014 is de regionale mestverwerkingsplicht ingevoerd. Het fosfaatoverschot op het bedrijf moest worden verwerkt of worden geregeld met Vervangende Verwerkings Overeenkomsten. In de regio zuid was dit 30%, in oost 15% en in overig 5%. Deze percentages zijn voor 2015 gewijzigd in: zuid 50%, oost 30% en overig 10%. Veel bedrijven hebben daardoor meer VVO’s nodig.
- Melkveewet van kracht
In 2015 de wet verantwoorde groei melkveehouderij van kracht geworden. Dit houdt in dat de groei van het fosfaatoverschot t.o.v. 2013 wordt gecompenseerd met 100% mestverwerking of VVO’s. Doordat veel bedrijven in 2015 meer vee zijn gaan houden, zijn er ook meer VVO’s nodig.
- Lagere gebruiksnormen
Als laatste zijn ook de gebruiksnormen op de grond in 2015 met 5 kg fosfaat/ha verlaagd, zodat hierdoor het fosfaatoverschot in veel gevallen toeneemt.
Wij adviseren u om dit goed te controleren voor uw situatie, bijvoorbeeld met CRV Mineraal of soortgelijke programma’s en bekijk de tips ons onze site. Wanneer u VVO’s nodig heeft, kan AR Bedrijfsontwikkeling hierbij bemiddelen. Er is redelijk veel aanbod van met name vleesvarkensbedrijven die meer mest hebben verwerkt dan nodig was.
Wilt u meer weten?
Neem dan contact op met Ko van Schaik, telefoon 06-55851253 of Jannes Jansen, telefoon 06-26944502.