Varkens
Ondernemen
23 december 2022

Terugblik ondernemersdag varkens

Hoe blijven we varkensboer in deze veranderende wereld? Deze vraag stond centraal tijdens de ondernemersdag varkens die AR organiseerde op 13 december bij Papendal in Arnhem.

In zijn openingswoord ging commercieel directeur Johan Schuttert in op de veranderingen in de varkensmarkt. Omdat Nederland niet kan concurreren met de wereldmarkt moeten we ons richten op Nederland en Europa. De afnemende zelfvoorzieningsgraad van de EU biedt daarbij kansen voor de Nederlandse varkenshouderij, evenals dierlijk eiwit als vervanger van soja.

Innovatieve voerconcepten voor de toekomst

De veranderingen in de varkensmarkt hebben ook gevolgen voor de manier waarop varkens gevoerd moeten worden, volgens nutritionist varkens Rob Schurink. Circulariteit en duurzaamheid zijn een hot item in alle sectoren en dus ook in de varkenshouderij. Rob vertelde wat AR al doet en waarmee we bezig zijn. Belangrijk is wel dat het ook betaald wordt. Sinds juni past AR verwerkt dierlijk eiwit toe in een deel van de varkensvoeders. Deze grondstof past goed binnen circulaire concepten. Bovendien kan het ook een belangrijke rol spelen bij het houden van krulstaarten. Vanaf 2030 is het couperen van staarten namelijk verboden. De weg ernaar toe is een trektocht en we zullen het met z’n allen moeten doen volgens Rob. Aan het eind van zijn verhaal ging Rob nog in op de voederconversie bij vleesvarkens. AR doet continu onderzoek naar het verlagen van de voederconversie. Een scherpe voederconversie zorgt immers voor lagere voerkosten en het verlaagt de milieubelasting. Nieuw is AR Voerbooster waarmee de voederconversie verlaagd kan worden. 

Anders doen of anders zijn?

Fruitteler Guido van Veldhoven stelde zich de vraag of hij als ondernemer anders doet of anders is? Guido heeft een fruitteeltbedrijf van 40 hectare in Meteren. Vijftien jaar geleden zette hij al zijn fruit af via de veiling, had hij personeel in dienst en maakte hij gebruik van Nederlandse plukkers. Omdat de wereld om hem heen veranderde heeft hij zijn strategie aangepast. Daarbij koos hij niet voor verbreden (anders doen) maar voor anders zijn en transformeerde hij van fruitteler naar ondernermer. Nu vijftien jaar later zet hij zijn fruit af via verschillende afzetkanalen waaronder AH en heeft hij geen vaste medewerkers meer in dienst. Hij maakt nu gebruik van losse Poolse medewerkers. Vijftig procent van zijn tijd besteedt Guido aan telen en de rest aan afzet en managen. Guido gaf aan dat het belangrijk is om trends in de markt goed in de gaten te houden en alle keurmerken te halen zodat je flexibel blijft in de afzet van je product.

Als je haar niet als een prinses behandelt, kan ze nooit een koningin worden!”

Na Guido van Veldhoven was Hans Huijbers van Provimi aan de beurt. Provimi investeert in de varkenshouderij en heeft onlangs de locatie in Velddriel klaargemaakt voor de toekomst om (varkens)voerproeven te doen. Hans vertelde hoe een goede opfok de basis vormt voor duurzame zeugen. Investeren in jonge gelten betaalt zich later terug in een top presterende zeug. What you see is not always what you get, aldus Hans. Een spek/spiermeting geeft extra inzicht in de ontwikkeling van de gelten. In het kader van levensduur is het beenwerk erg belangrijk. De basis voor goed beenwerk wordt gelegd tussen de 35-60 kg. Met voeding kun je sturen op de botsterkte. Door te kiezen voor meerfasevoeding kun je het voer aanpassen aan de behoefte in een specifieke fase en voorkom je dat een gelt te veel of juist te weinig krijgt. 

Heeft monovergisting een kans in de varkenshouderij?

Erwin Bonestroo van Biolectric (biogasinstallaties en pocketvergisters) lichtte toe hoe je van bedrijfseigen mest groene energie kunt maken. Deze energie kun je inzetten voor je eigen bedrijf. Monovergisting past in de energietransitie van Nederland en kan een oplossing zijn bij hoge energiekosten. De technische haalbaarheid en het rendement is afhankelijk van diverse factoren waaronder de versheid en het volume van de mest. Vanaf 2.500-3.000 m3 vleesvarkensmest zijn er zeker kansen. Zeugenmest kan ook worden vergist maar bevat 60-80% minder biogas. Het verdienmodel ontstaat door zelfvoorziening en levering aan derden. De terugverdientijd is tussen de 4,5 en 7 jaar. Ook zorgt het voor een reductie van broeikasgas (70%) en stikstof uit mest (65%).  

Winnen door voeding

Tot slot hield Erik te Velthuis, chefkok topsportcentrum Papendal, een enthousiast verhaal over voeding voor topsporters. Voor topprestaties is de juiste voeding essentieel. Vlees is een belangrijk onderdeel van een topsportmaaltijd. Erik benadrukte dat voeding vooral lekker moet zijn.

Onze specialisten vleesvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

André Kamp
Specialist varkens
Foto André Kamp
Foto André Kamp
Contact met
André Kamp
Specialist varkens
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Frans Peters
Specialist varkens
Foto Frans Peters
Foto Frans Peters
Contact met
Frans Peters
Specialist varkens
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Foto Marcel Schennink
Foto Marcel Schennink
Contact met
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Onze specialisten
Eelco