Maxammon Grain Gerst
Rundvee
Voeding
17 maart 2023

Wegens groot succes is actie Maxammon grain gerst verlengd tot en met 7 april

Vanwege de dalende gerstprijzen is het nu extra interessant om Maxammon grain gerst te gaan voeren. Bovendien kun je tijdelijk profiteren van € 5,- korting per ton op de dagprijs bij een bestelling van Maxammon grain gerst zowel in bulk als losgestort.

Maxammon grain gerst

Maxammon grain gerst is een product op basis van geplette gerst. Deze gerst ondergaat een behandeling en wordt hierna ingekuild. Hierdoor stijgt het gehalte aan ruw eiwit (RE). Tevens zorgt het inkuilen voor een stijging van de pH, wat een bufferende werking in de pens geeft. Maxammon grain gerst is een goede vervanger van (dure) eiwitbronnen. Bekijk je rantsoen eens kritisch en overleg met je voorlichter over de mogelijkheden van Maxammon grain gerst. Vanwege de dalende gerstprijzen én onze tijdelijke kortingsactie is dit het ideale moment om Maxammon grain gerst te gaan voeren. 

Tijdelijke actie

Tot en met 7 april 2023 kun je profiteren van € 5,- korting per ton op de dagprijs bij een bestelling van Maxammon grain gerst zowel in bulk als losgestort. 

Maxammon grain gerst

Maxammon grain is een product wat granen ontsluit en het eiwitgehalte van de granen substantieel verhoogd (tot 18%). Mede dankzij het hoge eiwitgehalte heeft Maxammon grain gerst vergelijkbare eigenschappen als die van een eiwitrijk krachtvoer. Het hoge pH niveau, van gemiddeld 9, zorgt voor een bufferende werking in de pens van de dieren. Op het moment dat het eiwit van de Maxammon grain gerst in de pens vrijkomt wordt de penswerking extra gestimuleerd. Dit heeft een positief effect op de voeropname, vertering van het voer en de melkproductie. Het product is een goede vervanger van (dure) eiwitbronnen en is zeer geschikt om naast vers gras te voeren. Het is goed te gebruiken in rantsoenen met een redelijk aandeel mais en bovendien vult het graskuilen met een lage VEM en RE gehalte goed aan.

De voordelen van Maxammon grain gerst

  • Bevat meer eiwit dan gewone (geplette) gerst waardoor het tekort aan eiwit deels wordt aangevuld.
  • Geeft veel rustige pensenergie voor de maximale ontwikkeling van pensbacteriën waardoor het rantsoen beter wordt verteerd.
  • Bevat veel glucogene energie voor hogere melk- en melkeiwitproductie.
  • Voorkomt pensverzuring omdat het 50 gram buffer per kg bevat en een hoge pH waarde heeft.
  • Levering in bulk (voersilo), losgestort (15 of 25 ton) of in een slurf (25 ton). Let op het soortelijk gewicht, het product is veel volumineuzer dan krachtvoer.
  • Verstrekking is mogelijk via een voermengwagen, krachtvoerboxen of los aan het voerhek.
  • VLOG/GMO-vrij.
  • Verlaagt de voerkosten.

Ervaring melkveebedrijf Verhoef in Schalkwijk

Melkveebedrijf VOF Verhoef is een hecht familiebedrijf in de Kromme Rijnstreek. Vader Arie en zoon Christiaan melken hier driemaal daags 330 koeien. Een aantal jaren terug verdwenen de krachtvoerboxen uit de stal en sindsdien krijgen de koeien een TMR-rantsoen voorgeschoteld. Dit bestaat uit 50% gras, 50% mais en wordt aangevuld met bijproducten. Vanwege de hoge voederwaarde en bufferende werking wordt al geruime tijd een deel van de dure soja vervangen door Maxammon grain gerst.

Met een productie van ruim 11.500 kg melk met 4,32% vet en 3,40% eiwit wordt er gezond hARd gemolken op het bedrijf van VOF Verhoef. Deze hoge productie kan alleen gerealiseerd worden met gezonde koeien en dat vraagt om een stabiel rantsoen met een hoge voederwaarde. De koeien krijgen 2 kg Maxammon grain gerst per dier per dag. De koeien zijn gezonder, hebben een mooie glans en laten zien dat ze de hoge productie makkelijk aan kunnen, vertelt Arie die drie jaar geleden door AgruniekRijnvallei (AR) werd geattendeerd op Maxammon grain gerst.

Ervaring melkveehouders Ad en Janneke Boom

In het Zuid-Hollandse Noordeloos hebben Ad en Janneke Boom een melkveebedrijf met 72 melkkoeien met 30 stuks jongvee. Sinds de aanschaf van de melkrobot in 2016 is de melkproductie gestegen van 9.000 naar 11.000 kg per koe. De koeien worden gemiddeld 2,6 keer per dag gemolken. Niet alleen de melkrobot heeft bijgedragen aan de groei in melkproductie. Ook in het voer is het nodige aangepast. Zo wordt er Maxammon grain gerst gevoerd. Dit vervangt deels ruwvoer en deels krachtvoer. Het zorgt voor een rustige vertering, maar voorziet de koe wel van voldoende eiwit en energie. Bovendien is de kwaliteit heel constant. Lees hier het hele verhaal van Ad en Janneke Boom

Meest gestelde vragen over Maxammon grain gerst

Welk product kan het vervangen?
Maxammon grain gerst kan eiwitrijke grondstoffen (deels) vervangen in het rantsoen. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld sojaschroot en raapzaadschroot. Daarnaast kan Maxammon grain gerst andere energieke krachtvoeders in het rantsoen vervangen.

Hoe is Maxammon grain gerst beschikbaar?
Los gestort, geblazen in een silo of in een slurf.

Voor welke dieren is Maxammon grain gerst geschikt?
Maxammon grain Gerst kan gevoerd worden aan alle herkauwers: 

  • Melkkoeien 2-5 kg
  • Vleesvee 5-10 kg
  • Geiten 0,3-0,5 kg

Welke voederwaarden biedt Maxammon grain gerst? 
Per kg d.s. Maxammon grain gerst:

  • 82% droge stof
  • 1.113 VEM
  • 185 RE
  • 582 zetmeel
  • 116 bestendig zetmeel
  • 256 glucogene nutriënten
  • 88 WDVE
  • 36 FEB

Meer weten of bestellen?

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over Maxammon grain gerst? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier of neem contact op met een van onze specialisten of AR Coproducten 0316-293966. Een bestelling plaatsen kan gemakkelijk via Mijn AR of geef je bestelling door aan onze klantenservice via 0317-499510.

Meer informatie?

Onze specialisten rundvee

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten rundvee het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerefficiëntie, voersystemen, automatisch melken, droogstand, opfok en bedrijfsspecifieke excretie.

Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Foto Jeroen van Veldhuizen
Foto Jeroen van Veldhuizen
Contact met
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Sander Hulshof
Manager AR Coproducten
Foto Sander Hulshof
Foto Sander Hulshof
Contact met
Sander Hulshof
Manager AR Coproducten
Richard ter Beek
Verkoopleider rundvee
Foto Richard ter Beek
Foto Richard ter Beek
Contact met
Richard ter Beek
Verkoopleider rundvee
Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Foto Harm van Hattem
Foto Harm van Hattem
Contact met
Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Onze rundvee specialisten
Jeroen