CCM-inname
Ruwvoerteelt
Oogst en bewaren
18 oktober 2024

CCM-inname in volle gang

Op dit moment zijn we begonnen met de inname van natte korrels voor de productie van CCM. We verwachten dit jaar, naast de tonnage voor de handel, ruim 6.000 ton korrel in te nemen voor de productie van CCM in Doetinchem.

In Doetinchem is de CCM-inname in volle gang. De vrachtwagens rijden af en aan met vrachten korrelmais. De korrelmais wordt in Doetinchem verwerkt tot CCM. Deze CCM is voor eigen gebruik voor AR die de CCM in het voer verwerkt. Ook wordt de CCM geleverd aan veehouders.

Gemiddelde maisoogst

Dit jaar wordt een gemiddelde oogst verwacht met de kanttekening dat de variatie groot is in opbrengst per hectare. De droge stof komt dit jaar wat lager uit en ligt tot nu toe gemiddeld op ± 65-66% d.s.

Duitsland

Ook dit jaar komt een groot gedeelte van de mais uit Duitsland. Maar AR houdt voldoende ruimte zodat eigen klanten te allen tijde de mais kunnen afzetten aan AR.

Voorzorgsmaatregelen AVP

Vanwege de Afrikaanse varkenspest (AVP) die in Duitsland bij wilde zwijnen is aangetroffen, heeft AR de nodige maatregelen getroffen voor de inkoop en aanvoer van mais. Om het risico op verdere verspreiding te verkleinen wordt er geen mais ingekocht uit AVP-risicogebieden en worden de nodige hygiënemaatregelen genomen tijdens de aanvoer, waaronder het ontsmetten van de vrachtwagens.

CCM bijzonder smakelijk varkensvoer

AR verwerkt de korrelmais tot CCM (Corn Cob Mix).De korrelmais wordt nat gemalen en ingekuild. In plaats van propionzuur voegt AR een exclusief mengsel van melkzuurbacteriën toe. De melkzuurbacteriën worden tijdens het malen toegevoegd en zorgen voor de unieke eigenschappen van de CCM. Via de CCM komen de melkzuurbacteriën in de darmen van het varken. Dit resulteert in een betere darmflora en daarmee in een betere natuurlijke weerstand. Bovendien wordt de verteringscapaciteit van met name eiwit groter, waardoor de spieraanzet bij biggen en vleesvarkens toeneemt.

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Sander Hulshof
Manager AR Coproducten
Foto Sander Hulshof
Foto Sander Hulshof
Contact met
Sander Hulshof
Manager AR Coproducten
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Onze specialisten
Sander