Menu

Vetzuurpatroon in melk

8-12-2017
Vetzuurpatroon in melk

Vanaf eind november worden van tankmelk de vetzuren bepaald. Deze zijn momenteel al zichtbaar in Melkweb.

De volgende vetzuren worden getoond:

  • C14:0
  • C16:0
  • C18:0
  • C18:1

Wat houden deze vetzuren in, en wat kan ik ermee?
Vet is opgebouwd uit vetzuren. Het type vetzuur bepaalt de eigenschappen van het vet. Zo zorgen verzadigde vetzuren voor harder vet dan onverzadigde vetzuren. Van bovenstaande vetzuren zijn de eerste drie verzadigd. Van deze wordt momenteel de meeste aandacht op C16:0 gelegd in relatie tot de hardheid van vet en kaas. In de zuivelverwerkende industrie wordt een stijgend aandeel C16:0 waargenomen, waardoor het lastiger wordt om de hoge kwaliteit van kazen te waarborgen. Als gevolg hiervan hebben Nevedi (diervoerindustrie) en de NZO (Nederlands Zuivel Organisatie) afspraken gemaakt om deze stijging te beperken. Het eerste onderdeel van de afspraak was het stoppen met gefractioneerde vetten met een hoog aandeel C16:0. Het verbod op gefractioneerde vetten blijft nog bestaan. Het monitoren op bedrijfsniveau is hier nu bijgekomen. Is in uw melkvet C16:0 hoger dan 32%, dan kunt u aan de hand van een protocol beslissen wat u het beste kunt doen om bij te sturen. Uw specialist kan u hierin adviseren.